Firma van Buiten

Het Buurtkippenhok

 

Het Buurtkippenhok bestaat sinds 2014, op de plek van de voormalige dierenweide in het Hof van Delftpark. Samen met vrijwilligers uit de buurt verzorgen de deelnemers van Firma van Buiten de kippen en rapen ze de eitjes die vanuit kastjes aan huizen en bij De Ambacht (Molen de Roos) worden verkocht.

De Kip

Kom je als kip te wonen in Het Buurtkippenhok, dan ben je een geluksvogel. Heerlijk voer, volop de ruimte, andere kippen en een paar hanen om je heen en een natuurlijke, schone omgeving om prettig kip te zijn. Zaadjes en insecten pikken, snoepen van paprika’s, brandnetels en gezonde groenteresten, eieren leggen in de speciale legruimtes, lekker luieren en een stofbad nemen in het zand en er ‘als de kippen bij zijn’ als er voer wordt gestrooid.

De kip is van oorsprong een bosvogel en daarom laten we expres wat brandnetels en lage struiken staan waar de dieren zich onder kunnen verschuilen. Beschut bij kouder weer, lekker koel in de zomer en het geeft een veilig gevoel. Kippen zijn trouwens gek op brandnetels en die zijn ook nog eens gezond want ze zitten boordevol ijzer, vitamine A en C.

Stofbad

‘Gaat het wel goed met die kip? Ze ligt zo raar te fladderen in het zand!’ Die vraag krijgen we regelmatig. Geen zorgen: de kip neemt een stofbad. Ze wentelt zich rond in het zand, om zich vervolgens uit te schudden en zo eventuele parasieten en overtollig vet kwijt te raken. Zo houdt ze haar verenkleed in topconditie!

Rassen

In Het Buurtkippenhok zitten verschillende kippenrassen.

De witte kippen leggen de meeste eieren. Ze zijn gefokt op productie en dat merk je aan hun gedrag. Hoewel ze bij ons alle rust en ruimte krijgen, blijven het helaas ‘stresskippen’: ze zorgen slecht voor zichzelf. We merken dat ze vaak in het leghok blijven liggen en dan elkaar en de eieren verdrukken. Hoe leg je een kip uit dat ze het rustig aan mag doen?

De bruine kippen zijn de gezelligste kippen die we hebben. Ze zijn tam en ontspannen. Ze leggen minder eieren, maar zorgen wel beter voor zichzelf dan de witte kippen. Onze bruine kippen zijn van een hybride ras, dat wil zeggen: kruisingen van diverse kippenrassen.

Onze Barnevelderkrielen zijn kleine kippen met een mooi getekend, zwart-bruin verenkleed. Ook dit ras is gefokt om eieren te leggen, per hen zo’n 200 per jaar. Met wat rust en aandacht zijn deze kippen ook prima tam te maken.

De kippen die vooral opvallen door hun eieren zijn de Araucana kippen: hun eieren zijn namelijk lichtblauw! De kippen zelf vallen op door een bevederde huidplooi aan weerszijden van de kop, de ‘toeven’. Dit ras is bijna nooit ziek, dus hebben ze ook geen medicijnen nodig. Ook onze andere kippen zijn gezond, zodat ze geen antibiotica nodig hebben.

Wauw een pauw!

Op en rond Het Buurtkippenhok zie en hoor je de pauwen. Zowel de vrouwtjes als de mannetjes hebben prachtige kleuren en ze kunnen hard roepen. Onze pauwen zijn vrije vogels: als ze willen kunnen ze wegvliegen. En dat doen ze ook wel eens. Maar de pauwen weten waar ze hun voedsel krijgen, dus ze komen ook weer terug. Ook onze kippen kunnen vliegen trouwens. Niet heel hoog en niet heel ver, maar er zijn een paar eigenwijzen die graag aan de verkeerde kant van het hek gaan liggen. Lekker warm op de zonnige stenen. En als ze honger krijgen, fladderen ze gewoon weer over het hek terug.

GFT voor het vee

Wil je de kippen verwennen en woon je in de buurt? Breng dan groentenresten uit de keuken naar Het Buurtkippenhok! Kippen mogen alle groenten eten die je zelf ook rauw kan eten. Dus geen rauwe aardappel (gekookte wel), geen ui, knoflook en prei, geen ongekookte rijst (gekookte wel). Appelschillen mogen ze ook; kiwischillen, avocado en bananenschillen niet. En natuurlijk moet het allemaal vers zijn. Schilletjes brengen, eitjes kopen en even kijken naar de kippen.

Toekomst

Een dubbeldoel-kip zou uit het oogpunt van duurzaamheid de beste keuze zijn. Dan eet je zowel de eieren als het vlees. Maar vlees verkopen is logistiek ingewikkelder dan eieren ivm het slachten, verpakken en koelen, nog los van de vraag of de consument het vlees wil eten van een dier waar hij een band mee heeft opgebouwd. Als we in de toekomst dubbeldoel-kippen willen houden, is samenwerking met andere partijen een logische stap. Denk aan een verantwoorde slachterij, winkels zoals Ekoplaza, de Weilandwinkel, De Ambacht en horeca (naast onze eigen Firma van Buiten wellicht ook een andere partij).

Extra ren

Je kunt nog zo veel fantastische buitenruimte hebben voor je kippen: als er vogelgriep heerst in Nederland, moeten de kippen verplicht naar binnen. Zo kunnen ze niet besmet worden door trekvogels. Om onze kippen ook tijdens zo’n ophokplicht voldoende ruimte te geven, willen we een extra ren voor ze maken.

Het Ei

Eitjes leggen doen onze dames in de leghokken. We hadden eerst aparte nestkasten (of heet dat anders?). De leghokken die we nu gebruiken zijn makkelijker schoon te maken en daardoor hygiënischer. Voor de kip maakt het niets uit. Als het ei is gelegd, rolt het over de rubberen noppen naar een goot, waar we makkelijk de eitjes kunnen rapen.

Vragen:

Bruin, wit of blauw?

Een bruine kip legt bruine eieren en een witte kip witte? Mis! Je ziet niet aan de kleur van de veren welke kleur eieren een kip legt, maar aan haar oorlellen! Heeft een kip rode oorlellen dan legt ze een bruin ei, zijn haar oorlellen wit, dan legt ze witte eieren. En is ze een Araucana-kip (met zo’n grappige toef veertjes aan de zijkanten van haar kop), dan legt ze lichtblauwe eieren.

Omdat onze kippen groenten, brandnetels en biologisch kippenvoer eten, en daarbij ook een heerlijk kippenleven hebben, leggen ze gezonde eieren. Wetenschappers hebben onderzocht dat gezond voer ook echt een gezonder ei oplevert. De eieren van onze kippen hebben stevige schalen, waardoor ze niet zo snel breken als je ze kookt en er minder kans is op salmonella in het ei. Vooral de lichtblauwe eieren van de Araucana-kippen hebben een dikkere eierschaal. Vanbinnen zien deze blauwe eieren er trouwens precies zo uit als de andere eieren. En weet je dat je aan de eidooier kunt zien of de kip die jouw ei heeft gelegd van paprika houdt? Als de dooier diep-oranje is, is het antwoord: ‘ja!’

Gezond voedselproces

Door te kiezen voor eieren van Het Buurtkippenhok neem je deel aan een gezond voedselproces. De kippen eten gezonde groenteresten en goed voer, jij een heerlijk ei en de poep van de kippen is eersteklas mest voor de moestuin. Zo is de kringloop compleet.

Verkooppunten

De eitjes van Het Buurtkippenhok kan je kopen aan het hek, bij kastjes aan diverse huizen (doe 2 euro in het bakje en neem je doosje eitjes mee) en bij De Ambacht (de winkel in Molen de Roos). Adres huisverkooppunten: Rivierpad 1 Delft, Landschapstraat 13 Delft, Henri Dunantland 99 Delft, Druivenmuur Delft, Boomkwekerij 39 in Den Hoorn en Lookwatering 21 Den Hoorn.

Wat doe jij met je ei?

Gekookt, gebakken, als roerei, spiegelei of omelet en natuurlijk in eierkoeken, pannenkoeken, cakes, muffins, koekjes en taart, quiche, door de nasi goreng en de spekkoek. Weet je wat ook heel lekker en heel simpel is? Een banaan prakken, twee eieren erdoor klutsen en bakken alsof het een omelet is. Je kunt er amandelmeel en/of boekweitmeel en/of kokosrasp doordoen, maar dat hoeft niet. Lekker en nog gezond ook!

De Mensen

Deelnemers

Bij de Firma werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de deelnemers. Ze komen binnen via Werkse!, de gemeente Delft, de reclassering, een van de praktijkscholen of op eigen initiatief. Bij Firma van Buiten krijgen ze begeleiding en een veilige werk- of stage-omgeving.

Vaardigheden oefenen: schrijven, tellen, voor de kippen zorgen, eieren rapen, schoonmaken. In de coronaperiode moesten we noodgedwongen fietsen omdat samen in een auto zitten niet meer mocht. Zo kwamen we erachter dat fietsen in veel gevallen prima kan.

Serieus, verantwoordelijk en doelgericht. Met elkaar zorgen voor een prachtig product: dozen vol eieren. Zo ga je met een trots gevoel naar huis.