Firma van Buiten

Het Buurtkippenhok

Elke dinsdag-, donderdag en vrijdagochtend komen deelnemers van Firma van Buiten naar het Hof van Delftpark om klussen te doen in het Buurtkippenhok. Het lijkt simpel, ‘klussen doen’ en ‘een kippenhok’, maar het is veel meer dan het op het eerste gezicht lijkt.

Gé Kleijweg, vrijwilliger bij het Buurtkippenhok (en natuurlijk ‘pa van’) legt het uit. Zittend op een bankje in het park, tussen de gemaaide stukken gras en met zicht op het kippenhok. “Het begon als een groter plan voor de deelnemers van de Firma, om met een uitleenplek met klus- en tuinierspullen en ligstoelen voor in de zon, het park te gaan bezielen. Helaas werd dat plan nog niet begrepen,” zegt Gé. Wel kon het dierenverblijf worden overgenomen en maakte de Firma er een kippenhok van. Want met kippen heb je eieren en daarmee een product om ontmoeting te stimuleren.

“Dat is een belangrijk aspect voor de deelnemers, waarin de Firma zich onderscheidt,” vindt Gé. “Dat ze uit hun bubbel van zorg worden gehaald en onderdeel kunnen zijn van de maatschappij. Je moet mensen niet in een hokje stoppen, iedereen kan iets betekenen.” In het Buurtkippenhok werken de deelnemers samen met vrijwilligers. Zo wordt ook de omgeving erbij betrokken en is het een plek van meerdere mensen. De deelnemers doen er allerlei klussen: vegen, kippen voeren, water bijvullen, eieren rapen, maar ook eieren verkopen en het verhaal van het kippenhok uitleggen. Niet iedereen kan alles, maar samen kunnen ze wel alles.

Daarnaast is het kippenhok voor hen een plek om zich te ontwikkelen. De taken zijn zo ingericht dat die zo zelfstandig mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Op een bord staat geschreven wanneer er welke taak moet worden gedaan. Ook de prijzen van de eieren staan duidelijk vermeld, zodat de deelnemers ze zelf kunnen verkopen. Ze krijgen hiermee vertrouwen en verantwoordelijkheid. Ze kunnen hun competenties laten zien en nieuwe uitdagingen aangaan. Zo is Joep Rense aan het coachen. Gé: “We zeggen dan: probeer hem nou net zo goed te leren wat jij al zo goed kan.” En is Tom de veegkoning. “Niemand kan zo geconcentreerd en nauwkeurig vegen als hij. Als hij geweest is, is het weer een heel nieuw kippenhok,” zegt Gé. “Zo vullen ze, net als in de samenleving, allemaal een stukje in wat het verschil maakt.”

Het kippenhok lijkt een gewoon kippenhok, maar het heeft een voorbeeldfunctie in hoe we kunnen omgaan met de natuur. Om ons bewust te maken van de verantwoordelijkheid die we hebben in hoe we met ons voedsel omgaan en het creëren van biodiversiteit. Gé wijst om zich heen: “Dit is alleen maar gras, er groeit geen bloemetje, niks. Kijk je naar het kippenhok, daar gebeurt van alles. De bloesem van de fruitbomen trekken insecten aan, de kippen vinden er allerlei torretjes en spinnetjes om te eten. Door de biodiversiteit worden planten en dieren minder snel ziek. Bomen zorgen voor schaduw, anders krijgen de kippen het veel te heet. Er is een wadi gegraven voor de waterverdeling bij overvloed en schaarste en zonnepanelen wekken energie. Het kippenhok laat in het klein zien, hoe je invulling kan geven aan de klimaatadaptatie die zo hard nodig is. In het voorbijgaan proberen we mensen mee te geven: je hoeft niet te wachten op een groots masterplan. Die verandering kan iedereen nu al beginnen.”

Even later komen twee meisjes met hun moeder eieren kopen. De klep van de eierbak gaat open en daar ligt een keur aan eieren: groot, klein, wit, bruin, gespikkeld, zelfs lichtblauwe eieren. Een kip steekt nieuwsgierig haar kop uit de bak, terwijl de meisjes zorgvuldig hun eitjes kiezen en in een doosje stoppen. Gé: “Het is goed om te laten zien wat de rol van de kip is in de voedselketen. Mensen brengen hier hun keukenafval, waar de kippen van eten. Ze kopen de eieren, waar ze in de keuken weer iets lekkers van maken. Zo ben je je bewust waar je eten vandaan komt en zorg je goed voor de natuur en dieren. Het kan al heel simpel, dat laat het buurtkippenhok zien.”

Het Buurtkippenhok is open op … De eieren van het Buurtkippenhok zijn ook te koop bij kastjes aan huizen van de vrijwilligers en bij Molen de Roos.